Kivicilik ve Subaşı 06 Haziran 2023, 11:36
KİVİ: Besleyici değeri yüksek bir besin olan kivinin bir tanesi ile günlük A ve C vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir. Potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Kivinin Faydaları: Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlara faydalıdır. Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur. Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.
Kivide Sağlık: Kivinin meyvesi yenebileceği gibi cilt bakımı için de kullanılır. Dilimlenmiş kivi cilde konursa cildi besler ve nemlendirir. Ayrıca, kivi ezilerek suyu çıkarıldıktan sonra elde edilen püre yıpranmış ve kırışmış ciltler için maske olarak kullanılabilir.
Sert kivi nasıl yumuşatılır ? Kivi, diğer meyveler gibi dalından koparılınca yenmez. Uzun süre korunabilen sert bir meyvedir. Yemek istediğiniz zaman kiviyi daha yumuşak bir hale getirmek ise oldukça basittir. Püf noktası ise, kivilerden tüketeceğiniz kadarını ayrı bir poşet içerisinde 1 adet elma ile birlikte 1-2 gün bekletirseniz, kimyasal etki dolayısıyla kiviler yumuşayacaktır. Bu sayede dilediğiniz zaman bu yöntem ile yumuşak kivi elde edebilirsiniz. Ancak daha uzun süre bekletirseniz kiviler çürüyebilir. Çiftçiler kivileri soğuk hava depolarında bekletirken de aynı yöntemi kullanmaktadır. Elma ürünleri ile kivi asla aynı soğuk odada tutulmamaktadır. Bu sayede mevsiminde toplanan kiviler 5-6 ay bozulmadan korunabilmektedir.
Kivi nasıl tüketilmelidir? Pek çok meyvede olduğu gibi kivinin en değerli kısmı kabuğunun hemen altıdır. Ne kadar ince soymaya çalışırsanız çalışın bu değerli kısım kabukla birlikte çöpe gitmektedir. Bu nedenle kivi enine kesilerek yumurta gibi kaşık yardımıyla yenmelidir.